Asociatia Primii Pasi Spre Performanta

Infiintata din initiativa tanarului Craciun Alexandru Flavian, Asociatia Primii Pasi Spre Performanta reprezinta o asociatie non-profit ONG Arges, oportunitatea persoanelor cu dizabilitati de a excela in activitatile sportive.

In prezent, in Romania exista 757.248 de persoane cu dizabilitati, mai mult de 2% din populatia Romaniei. Din acestea, peste jumatate isi doresc sa practice activitati sportive, insa nu li se ofera sprijinul si ajutorul.

Piedicile majore care stau in calea afirmarii persoanelor cu dizabilitati sunt: atitudinile negative, gandirea stereotipica si presupunerile privitoare la ce pot si ce nu pot persoanele cu dizabilitati.

In realitate, persoanele cu dizabilitati dispun de arie larga de abilitati care pot fi reactualizate si dezvoltate permanent.

Din acest motiv, am infiintat aceasta asociatie ONG Arges pentru a acorda sprijinul necesar persoanelor cu dizabilitati si de a le acorda o noua sansa pentru a-si indeplini dorinta.

Doneaza
logo-vertical-transparent-1

Povestea unui Campion

Craciun Alexandru Flavian

Presedinte

“Pana la varsta de 19 ani am fost un tanar perfect normal, dar din cauza unei erori medicale in urma unei operatii la coloana, am devenit utilizator de scaun rulant. De atunci viata mea s-a schimbat total, transformandu-ma intr-o alta persoana. Timp de 2 ani am refuzat sa ies din casa, devenind o persoana din ce in ce mai retrasa si mai izolata, dar cu ajutorul unei fundatii din Bucuresti am participat la o tabara sportiva in cadrul careia am interactionat pentru prima oara cu tenisul de camp in scaun rulant. Pas cu pas am reusit sa imi depasesc limitele si sa-mi demonstrez mie insumi ca pot mai mult decat un om normal.

Sportul a avut un impact foarte mare asupra mea, transformandu-ma dintr-o persoana izolata intr-un tanar ACTIV. Mi s-a parut un lucru extraordinar de mare, ceva ce reuseam sa fac dupa o perioada atat de grea din viata mea. De atunci am inceput sa particip la numeroase competitii nationale unde am practicat mai multe sporturi: basket, tenis si atletism, insa cel mai provocator mi s-a parut tenisul de camp. De 3 ani am inceput sa particip si la turnee internationale, unde mi-am reprezentat tara cu mandrie. Pana in prezent am participat peste 26 de turnee international.

In prezent, sunt singurul sportiv roman calificat la categoria Quad de catre Federatia Internationala de Tenis si ocup locul 52 in lume in clasamentul ITF. Aceste competitii au avut un rol important in viata mea, sportul fiind o rampa de lansare pentru persoanele cu dizabilitati si un prilej de a constientiza potentialul fiecaruia din noi. In prezent sunt legitimat la Clubul Sportiv al Armatei STEAUA Bucuresti.

Pe langa activitatea sportiva, in 2014 am pus bazele acestei organizatii ONG Arges, Asociatia Primii Pasi Spre Performanta, o asociatie ce vine in sprijinul persoanelor cu dizabilitati. In iulie 2014, cu ajutorul unui om de afaceri din judetul Arges, am reusit sa ajung la clinica privata Anadolu din Turcia pentru a evalua starea mea de sanatate in urma anilor de recuperare efectuata in tara. Medicul din Turcia, facandu-mi un set de investigatii (RMN, CT), a concluzionat ca nu se mai poate face nimic fiindca operatia din 2006 efectuata in Romania a fost gresit realizata, sectionand maduva.

Fiind afectat de aflarea acestui lucru, m-am intors in Romania si pentru a nu ma da batut, am luat hotararea de a pune bazele unei Asociatii ONG Arges care lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Prin Asociatia ONG Arges Primii Pasi Spre Performanta, incerc sa ii ajut si pe altii sa se integreze in societate si sa faca o abilitate din dizabilitatea pe care o au. Persoanele cu dizabilitati nu sunt o povara pentru societatea romaneasca, ci sunt utile acesteia. In foarte multe tari, se spune ca gradul de democratie se masoara in respectarea principiului egalitatii de sanse si, implicit, in protectia persoanelor cu dizabilitati. Din pacate, Romania este deficitara la acest capitol fiind nevoie de mai multa implicare in sustinerea si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati.

Aceasta asociatie ONG Arges pe care am infiintat-o, prin echipa sa tanara si dinamica, si-a propus ca toata lumea sa se bucure de binefacerile civilizatiei, iar ca in societate sa ne simtim toti egali. Suntem siguri ca fiind uniti vom putea deschide porti, si vom putea intinde maini celor care au nevoie de ele. Am vrea ca oamenii sa inteleaga ca in viata aproape totul este posibil, cu putina vointa si mici eforturi din partea tuturor, realitatea fiind mai usor de infruntat.

Persoanele cu dizabilitati nu au nevoie de mila si nu au nevoie sa fie compatimite, ci au nevoie de respect pentru ca la randul lor ofera respect si au nevoie sa fie privite ca toti oamenii normali.”

Echipa noastra

CRĂCIUN Alexandru Flavian

Presedinte

dsc_8514

Facultate de Marketing/ Romana-Americana

BURCĂ Otilia Ştefania

Vicepresedinte

vicepresedinte-1

Facultatea de Drept /Universitatea din Craiova

GHEORGHE Gabriel-Nicolae

Secretar

img-20161017-wa0029

Facultatea de Educatie Fizica si Sport/ Universitatea din Pitesti

Obiectivele noastre sunt:

  • Reactivarea potentialului persoanelor cu dizabilitati prin practicarea sportului si incurajarea spiritului competitional;
  • Dezvoltarea abilitatilor de comunicare si relationare a persoanelor cu dizabilitati in vederea redobandirii independentei profesionale si sociale;
  • Crearea de oportunitati de afirmare a persoanelor cu dizabilitati.

Scopurile noastre sunt:

  • Sustinerea dezinteresata a persoanelor cu handicap si integrarea lor totala in viata socio-economica, promovarea, respectarea si garantarea drepturilor/intereselor persoanelor cu handicap;
  • Asigurarea conditiilor si crearea oportunitatilor pentru mentinerea si imbunatatirea relatiilor cu familia sau cu alte persoane importante pentru beneficiar;
  • Sprijinirea tratarii, reabilitarii si cresterii calitatii vietii persoanelor cu handicap;
  • Imbunatatirea conditiilor de viata, sanatate, culturale, materiale, sportive si spirituale ale persoanelor cu handicap.